Cea mai importantă expoziție dedicată lui Ștefan cel Mare din ultimii ani

0

Joi, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui are loc cel mai important eveniment expozițional dedicat domniei lui Ștefan cel Mare de din ultimii ani, vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”.

Cu ocazia împlinirii a 544 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare contra turcilor, Bătălia de la Vaslui – Podul Înalt (10 ianuarie 1475), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, organizează o amplă manifestare cultural-științifică, „LUPTA DE LA VASLUI – PODUL ÎNALT (10 ianuarie 1475)”. De la 11.00, la Sala „Arta” a Muzeului Județean, va avea loc vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”. La ora 12.00, va avea loc redeschiderea Expoziției permanente a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Programul manifestării cupinde: ora 10.00 – Slujba de Tedeum, Ceremonial militar și Depunere de coroane la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani – cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui, a militarilor din Brigada 15 Mecanizat` „Podul Înalt” Iași și oficialităților. După slujba de slăvire a eroilor moldoveni căzuți în luptă și alocuțiuni, va avea loc o paradă militară și depuneri de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental. La ora 11.00 – Vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, cel mai important dedicat domniei lui Ștefan cel Mare din ultimii ani, prin care se dorește să fie readus în atenția publicului marele voievod al Moldovei, ostaș neînfricat, bun diplomat și mare ctitor. „Deși astăzi mai sunt puține obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ștefan cel Mare și a familiei sale, expoziția încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă și de cult, piese de artă creștină, monede, vase și cahle pentru sobă”, a spus Ramona Mocanu, directoarea muzeului. În sfârșit, la ora 12.00, are lor redeschiderea Expoziției permanente a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, ca urmare a finaliză modernizării spațiilor de expunere și dotărilor lor cu mijloacele muzeotehnice necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here