Deținutul “plângăcios”

0

Un deținut din Penitenciarul Vaslui, Daniel Cătălin Rusu, a bombardat instanțele din Vaslui, Iași și Bacău cu peste 100 de plângeri plângându-se ba că i se încalcă drepturi, ba că are dreptul la eliberare înainte de termen. Condamnat la 9 ani în 2015 pentru trei tentative de omor, el este frustrat că un este eliberat condiționat.

Condamnat în 2015 la 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra a 3 persoane, Daniel Cătălin Rusu a început să bombardeze instanțele de judecată cu plângeri de cum a ajuns în Penitenciarul Iași. A început cu reclamații contra judecătorilor de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Iași, pe motive precum că i se încalcă unele drepturi sau nu i se admit solicitările de eliberare condiționată înainte de termen. În total, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate nu mai puțin de 31 de astfel de plângeri, la care se adaugă și contestațiile împotriva hotărârilor judecătorești care nu-i dădeau dreptate. În unele zile, Rusu întocmea și depunea și câte 3 dosare pe zi, în care reclama aceleași fapte.

Procesele la instanța ieșeană au continuat și după mai 2017, când a fost transferat la Penitenciarul Vaslui, și în consecință, cererile sale ar fi trebuit îndreptate către instanțele vasluiene. Judecătoria Vaslui a fost asaltată, la rândul său, de deținutul reclamagiu, din martie 2017, pe rolul instanței fiind depuse și judecate nu mai puțin de 51 de dosare.

În ultimul timp, și-a diversificat obiectul plângerilor, invocând diverse articole ale Legii 254/2013, lege privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ori prevederi ale Codului Penal, când solicita amânarea, întreruperea sau suspendarea executării pedepsei. Uneori, plângerile lui Rusu se îndreptau împotriva judecătorilor delegați din Comisia de liberare condiționată din penitenciar, care întârziau să propună eliberarea sa condiționată înainte de termen, eliberare la care, oricum, nu avea dreptul, pentru că nu a ispășit cel puțin două treimi din pedeapsă. Când pierdea, deținutul făcea imediat contestații în anulare împotriva sentințelor nefavorabile, pentru ca ulterior să conteste aceste soluții la instanțele superioare, Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași, pe rolul cărora s-au adunat alte zeci de dosare având ca petent pe același Daniel Cătălin Rusu. Nici angajații Penitenciarului nu au scăpat de reclamațiile sale.

Așa se face că deținutul a petrecut o bună parte din pedeapsă pe holurile, în boxele sau în sălile de judecată. Mai mult, el cheltuit sume importante din banii contribuabililor pe transportul de la penitenciar la instanțele ieșene și vasluiene și pe onorariile avocaților din oficiu. ~n prezent, pe rolurile instanțelor vasluiene și ieșene se mai află, în diverse stadii, aproape 20 de dosare având ca petent sau reclamant pe Daniel Cătălin Rusu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here