Ucigașul din Voinești vrea reducerea pedepsei… cu un zero: din 20 doar 2 ani

0

Acum 2 ani judecătorii Curții de Apel Iași i-au redus cu 2 ani și jumătate pedeapsa pentru omor. Așa că Vasile Rusan, care, din gelozie, l-a omorât în 2016 pe directorul Școlii Gimnaziale din Voinești, a prins curaj și a solicitat acum revizuirea sentinței penale de condamnare la 17 ani și 6 luni de închisoare. Cererea i-a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Vaslui, aceeași instanță care i-a dat 20 de ani de închisoare!

Întors de la muncă din Anglia, Vasile Rusan bănuia că soția sa ar avea o relație cu vecinul, Gheorghe Novac, profesor în Voinești, directorul adjunct al școlii și fratele primarului comunei vecine, Ivănești. După acuzații de infidelitate și bătăi, soția și-a luat cei 3 copii minori și a plecat la părinți. În 2016, de Sfânta Maria, Rusan, după ce a băut mai multe beri, l-a pândit pe profesor pe drum și în întuneric, l-a lovit cu un par în cap. Apoi, după ce a mai băut, s-a întors la locul faptei și, văzând că profesorul încă mai respira, a anunțat râzând la 112 și a cerut ajutor pentru victimă.

La început, ambulanțierii nu au reușit să găsească victima, aruncată în tufele de la marginea drumului. Abia după ce politiștii l-au convins să le arate locul exact unde îl abandonase, au putut să-i acorde primul ajutor profesorului. Deși inițial Rusan și-a recunoscut faptele, ulterior și-a schimbat povestea, declarând că, de fapt, profesorul ar fi fost beat și, când s-au întâlnit pe drum, era să dea peste el. Speriat, l-ar fi împins, iar el ar fi căzut în șanțul de pe marginea drumului, unde s-a lovit la cap.

Anchetatorii au aflat însă adevărul, descoperind chiar și parul cu care ucigașul și-a lovit vecinul, și l-au acuzat pe Vasile Rusan de omor calificat. Misiunea judecătorilor vasluieni a fost simplă, date fiind probele și mărturiile sătenilor, astfel că procesul s-a finalizat după doar o lunî, în februarie 2017 fiind dată sentința. Rusan a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare cu executare și plata către familia victimei de daune morale și materiale în sumă de 130.000 lei. Ucigașul a contestat sentința Tribunalului Vaslui primind din partea Curții de Apel Iași o reducere a pedepsei, la 17 ani și 6 luni de închisoare, cu executare.

Abia a executat o zecime din pedeapsă, că ar vrea libertate. A făcut o cerere la Tribunalul Vaslui prin care a solicitat rejudecarea dosarului. Judecătorii au respins solicitarea. Totuși, Rusan va putea să conteste la Curtea de Apel Iași decizia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here