Presiuni asupra Primăriei Vaslui pentru a cumpăra Casa Ghica

0

Două clădiri istorice, monumete importante pentru oraș, aflate una lângă alta, se află într-o stare deplorabilă de ani și ani, stricând imaginea unui oraș care în acest timp a cunoscut schimbări radicale. Dacă în cazul Casei Mavrocordat reabilitarea este blocată de un litigiu juridic, Casa Ghica are o șansă, astăzi, la Iași, fiind organizată o licitație pentru vânzarea imobilului. Primăria Vaslui este supusă presiunii publice spre a achiziționa clădirea.

Fața municipiului Vaslui s-a modificat radical în ultimii ani datorită unui amplu proces de modernizare care a privit lucrări de asfaltare, pavare a trotuarelor, reabilitarea clădirilor importante, îmbunătățirea iluminatului public. Două clădiri însă, situate în ceea ce s-ar putea numi “centrul istoric” al orașului, alături de Biserica “Sfântul Ioan” și situl arheologic “Curțile Domnești”, “poluează” însă întreaga atmosferă de oraș modern și civilizat.

Este vorba despre Palatul Mavrocordat, sediu al Palatului Copiilor, aflat într-un litigiu în care este prinsă firma care a început lucrările de reabilitare, și Casa Ghica. Clădirea a aparținut marii familii de boieri moldoveni Ghica, este un simbolul evoluției vechiului târg al Vasluiului și un reper important în istoria Moldovei. Dar acum se află într-o stare avansată de degradare ca urmare a faptului că, în ultimii ani, nu a avut un proprietar responsabil care să o întrețină și să o valorifice pe măsura importanței ei.

O licitație care privește clădirea și terenul aferent va avea loc astăzi la Iași, ca urmare a executării silite în urma unei decizii definitive și irevocabile a Tribunalului Vaslui.

Printr-o scrisoare deschisă, Filiala municipală a USR Vaslui solicită public Primăriai Vaslui, primarului Vasile Pavăl și Consiliului Local Vaslui, dar și Ministerului Educației și Cercetării, “să evalueze oportunitatea adjudecării, la licitația publică ce va avea loc în data de 20.03.2019 (care nu este la primul și, cel mai probabil, nu va fi nici ultimul termen), a imobilului – monument istoric generic cunoscut drept Casa Ghica – în care a funcționat, până la retrocedare (anul 2012), Grădinița nr. 1 Vaslui, care a trebuit relocată, într-un spațiu închiriat de către municipalitate pentru o chirie de circa 1.000,00 euro lunar”.

Imobilul – monument istoric – este situat în Municipiul Vaslui, strada {tefan cel Mare, la nr. 60, jud. Vaslui (în spatele curții {colii Gimnaziale „Mihai Eminescu”), fiind compus din teren în suprafață de 1.240,00 mp și construcție în suprafață de 360 mp, cu destinația construcții administrative și social-culturale, fără cale de acces, pentru care, actualul proprietar a obținut, printr-o hotărâre judecătorească, încă nedefinitivă, un drept de trecere cu piciorul și cu autoturisme de tonaj mic și mediu, pe terenul situat în municipiul Vaslui, str. {tefan cel Mare, nr. 62, proprietatea Statului Român și aflat în administrarea Ministerul Educației Naționale (să poată folosi aceeași cale de acces cu cea către curtea interioară a Palatului Copiilor – monument „Casa Mavrocordat/M-șal C-tin Prezan”, în care funcționează Clubul Elevilor Vaslui).

Imobilul este scos la licitație la prețul de 412.500,00 lei, care reprezintă 75% din valoarea de circulație (de 550.000,00 lei), la cererea Consiliului Local Vaslui și UAT Municipiul Vaslui, reprezentată prin Primar, care au de recuperat, de la actualul proprietar al imobilului, despăgubiri și cheltuieli de judecată, în sumă totală de 35.478,04 lei, la care se adaugă cheltuielile prilejuite de executarea silită.

Conform procedurii, UAT Vaslui, în calitate de creditor urmăritor, ar putea prelua imobilul respectiv în contul creanței, depunând în acest sens creanța sa, în sumă de 35.478,04 lei și plătind cu bani diferența până la prețul de pornire a licitației.

“Pe cale de consecință, posibilitatea de câștig e net în favoarea adjudecării respectivului imobil, care ar putea fi reabilitat cu fonduri europene sau de la Statul Norvegian și repus în slujba comunității, fie cu destinația anterioară – cea de grădiniță, fie în copletarea spațiului Clubului Elevilor, ori prin introducerea lui în circuitul turistic, prin raportare la riscul de pierdere asumat prin lăsarea lui în patrimoniul actualului proprietar, care, pe lângă faptul că nu-și plătește datoriile către municipalitate, e pe cale de a obține și o hotărâre definitivă potrivit căreia va avea voie să împartă aceeași cale de acces cu Palatul Copiilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă amintită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here