Secretarul comunei Lunca Banului, găsit incompatibil

0

Anișoara Silitră, secretarul comunei Lunca Banului, a fost găsită în incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate după ce a candidat (ca independentă) la alegerile locale din 2016 pentru primar, fără a se suspenda din funcția de secretar pe durata campaniei electorale.

„În perioada 5 mai – 6 iunie 2016, pe durata desfășurării campaniei electorale pentru funcția de primar la alegerile locale organizate la data de 5 iunie 2016, Silitra Anișoara nu și-a încetat raporturile de serviciu din funcția publică de conducere, încălcând astfel dispozițiile art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999. Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, se spune în comunicatul emis de Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Articolul invocat de ANI, art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999, prevede că „înalții funcționari publici și funcționarii publici de conducere pot candida pentru funcții de demnitate publică numai după încetarea, în condițiile legii, a raporturilor de serviciu”. Potrivit legislației în vigoare, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Mai exact, persoana găsită în stare de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă ea a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here