„Să facem eforturi pentru a-i păstra în județ pe cei care nu au plecat încâ, în special pe tineri”

0

Pe fondul crizei tot mai acute a forței de muncă, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a făcut apel la oamenii de afaceri și autorități să facă eforturi pentru a crea condiții bune de viață și muncă tinerilor, ca să un fie nevoiți să ia calea străinătății.

Criza forței de muncă s-a detașat în cadrul discuțiilor dintre oamenii de afaceri vasluieni și parlamentarii județului ca fiind cea mai mare problemă care afectează economia vasluiană. În acest context, primarul municipiului Vaslui a relansat un apel pentru păstrarea celor tineri și calificai în județ: “Lipsa forței de muncă este o problemă care ne afectează pe toți, oameni de afaceri și autorități locale! Primăria Vaslui are în implementare două mari proiecte, Bazarul, unde lucrează o firmă din Cluj, și reabilitarea sistemului de apă și canalizare, cu o firmă din Timișoara. Când au venit prima dată la Vaslui, reprezentanții celor două firme mi-au cerut forță de muncă înainte chiar de a da “bună ziua”! De unde să le dau, dacă nici noi nu avem, aici nu mai există! Se tot vorbește de aducerea acasă a românilor plecați la muncă în străinătate. Într-adevăr, cu toții ne dorim acest lucru, însă, să fim serioși, sunt slabe speranțe. Mai bine să facem eforturi pentru a-i păstra acasă, în județ, pe cei care nu au plecat încă, în special tineri, să le oferim un trai decent și condiții bune de viață și muncă. Am auzit oameni de afaceri care spun că vor aduce forță de muncă din Viernam, din Pakistan… Treaba lor, asta înseamnă însă și lipsă de responsabilitate și de preocupare pentru rezolvarea acestei probleme, care, mai devreme sau mai târziu, ne lovește pe toți, indiferent de domeniul în care activăm”.

Edilul a atins și problema calificării forței de muncă, atrăgându-le atenția celor din mediul de afaceri că trebuie să se implice: “Am luat legătura cu Inspectoratul {colar Județean pentru a discuta planul de școlarizare a învățământului liceal și tehnic, am discutat, la întâlnirile din cadrul Asociației Municipiilor, cu miniștrii cu responsabilități în această privință, cu cel al Muncii, al Educației, al Finanțelor… Totuși, nu puteți lăsa doar pe baza statului pregătirea profesională a forței de muncă. Firmele din restul țării organizează cursuri proprii de calificare, există un program de ucenicie la locul de muncă… Și, în plus, nu te poți aștepta ca un muncitor bine calificat să accepte salariu minim”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here