Taxele și impozitele vasluienilor, actualizate doar cu rata inflației

0

De ani bun, municipalitatea vasluiană nu crește impozitele și taxele locale, ceea ce a adus un grad de încasare de 97% anul trecut, printre cele mai mari din țară. În 2020 va fi la fel: vor fi actualizate doar cu rata inflației, o majorare de 4,6%.

De pe 4 aprilie, bugetul municipiului Vaslui este în dezbatere publică, ca și impozitele și taxele locale, până pe 17 aprilie, urmând ca apoi, documentul să fie supus analizei și votului consilierilor municipali, la ședința de pe 25 aprilie.

Păstrarea nivelului din ultimii 7 ani, cel minim al impozitelor și taxelor locale a făcut ca, anul trecut, în condițiile în care, față de 2017, aceste dări au fost majorate doar cu rata inflației (puțin peste 4%), în visteria primăriei să se strângă 27.441.310 lei, 97% dintre vasluieni achitându-se. {i pentru anul viitor, municipalitatea intenționează să majoreze taxele doar cu rata inflației, calculată la 4,6%. Contribuabilii care se vor achita în termen, până la 31 martie, de obligații la impozitul pe clădire, terenuri și vehicole, vor beneficia, ca până acum, de o reducere de 10%.

Impozitul pe clădiri va fi, la persoanele fizice, tot de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, aproape de minimul permis de lege, putând fi cuprins între 0,08 și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii. Ce se va majora vor fi aceste valori impozabile, care vor ajunge de exemplu la 1.060 lei, față de 1.013 lei, pentru clădirile cu pereți din beton sau cărămidă racordate la instalațiile de apă, canalizare și energie electrică, cum este cazul apartamentelor și a caselor de locuit, respectiv la 636 lei, față de 613 lei, pentru acelați tip de clădiri, care nu beneficiază însă de toate aceste facilități. ~n cazul persoanelor juridice, se vor păstra actualele cote de impozitare, de 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,6% pentru nerezidențiale, respectiv 1,3%, pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice, impozitul fiind calculat aplicând această cotă la valoarea de impozitare a clădirii respective. Tot cu rata inflației se va majora impozitul pe terenuri, care, în cazul celor intravilane ocupate cu construcții, se vor majora de la 8.816 lei/ha, cele din zona A, centrală, sau 1.964 lei/ha, cele din zona D, periferie, la 8.803 lei/ha, respectiv 2.054 lei/ha. La terenurile din extravilan, impozitul va ajunge la 32 lei/ha, la cele cu construcții, 53 lei/ha, pentru terenurile arabile, sau 29 lei/ha, pentru cele cu pășuni și fânețe, creșterea fiind minimă, de 1 – 3 lei/ha. Posesorii de vehicole nu vor plăti mult mai mult, cea mai mară creștere fiind la cei care posedă autovehicole cu capacitate cilindrică peste 3.001 mc, de la 353 lei/200 cmc la 369 lei/200 cmc, iar pentru motorete, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 1.600 mc sau vehiculele de transport impozitele vor rămâne aceleași.

Nici taxele plătite pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire și altor avize și autorizații nu cunoaște majorări, decât cu rata inflației, ca și amenzile aplicate de autoritatea locală.

Municipalitatea vrea însă să-i sancționeze dur pe proprietarii de clădiri și terenuri lăsate în paragină, care strică imaginea orașului. Impozitul pe clădiri pentru cele neîngrijite, din intravilan, se majorează între 300% și 500%, în funcție de gradul de degradare, iar cel pe teren pentru cele neîngrijite, altele decât agricole, din intravilan, cu de până la 5 ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here