Vasluienii, cel mai mare ajutor pentru frații de peste Prut

0

În acest an, Consiliul Județean Vaslui va susține cu 100.000 de euro reparația capitală a secției de maternitate a Spitalului raional din Anenii Noi. Mai mult, instituția are în avizare 10 proiecte cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, în cele mai multe moldovenii fiind beneficiari principali, iar majoritatea cofinanțării vine din bugetul județului Vaslui.

Solidaritatea frățească cu moldovenii de peste Prut se manifestă din plin la Vaslui. Consiliul Județean ajută cu diverse sume instituții de dincolo de râu în implementarea unor proiecte. Anul trecut, din bugetul județului au fost alocați aproape 70.000 de euro pentru construirea de căsuțe în Tabăra de odihnă pentru copii și adolescenți “La Dumbravă”, din raionul Soroca, și alți 20.000 de euro pentru amenajarea accesului în Unitatea de Primiri Urgențe și dotarea cu o ambulanță a Spitalului raional din orașul Anenii Noi. CJ Vaslui a contribuit cu peste 25.000 de euro la reabilitarea drumului de acces către Cimitirul de Onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir, urmând să mai aloce peste 140.000 de euro.

Acum vorbim de 100.000 de euro acordat raionului Anenii Noi, cu care Vasluiul s-a înfrățit la începutul anului, în vederea realizării reparației capitale a Secției de maternitate a Spitalului raional. Secția este deservită de 3 medici permanenti, 4 de urgențe și 7 asistente medicale, însă, din cauza condițiilor nefavorabile, acolo au venit pe lume doar 320 de nou-născuți, din totalul de 788 de copii născuți anul trecut în raion. Banii vor fi acordați în mai multe tranșe, pe baza rapoartelor de justificare a cheltuielilor aferente proiectului, până cel târziu la sfârșitul anului viitor.

Colaborarea frățească va continua. CJ Vaslui având depuse spre evaluare cele mai multe proiecte de cooperare transfrontalieră cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, 10, cu o valoare totală de 52,9 milioane de lei, din care 45 de milioane de lei, fonduri nerambursabile.

Între proiecte se numără “Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, deschiderea unui circuit turistic la toate obiectivele care au legătură cu domnitorul, și “Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui” ori “Arta non-figurativă transfrontalieră”. În domeniul sănătății, sunt 4 proiecte având ca partener SJU Vaslui: “Sănătate pentru toți”, împreună cu Consiliul raional Hîncești, “Îngrijiți cu atenție: spitale prietenoase pentru pacienții din zona transfrontalieră România – Republica Moldova”, aplicant Consiliul Raional Anenii Noi, “Cea mai bună șansa la viață pentru nou-născuți – îmbunătățirea situației nou-născuților în zona transfrontalieră România – Republica Moldova”, aplicant Institutul Mama și Copilul din Chișinău, și “Patogeni fără granițe: îmbunătățirea prevenției, controlului și supravegherii infecțiilor nosocomiale pe ambele maluri ale Prutului”, având ca partener Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneag`” din Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here