Violatorul criminal cu conștiință, condamnat definitiv

0

Curtea de Apel Iași a menținut condamnarea la 24 de ani de închisoare pentru tânărul de 19 ani care, în august 2017, a pătruns în casa unei femei de 85 de ani, pe care a violat-o, victima decedând apoi sufocată cu cârpa care-i fusese îndesată în gură ca să nu țipe. Faptul că s-a predat la câteva luni de la comiterea faptei nu a contat pentru judecătorii ieșeni, ca și pentru cei vasluieni.

Într-o dimineață de la sfârșitul lui august 2017, o femeie din Podu Oprii, comuna vasluiană Bunești-Averești, de 85 de ani, a fost găsită moartă în casa în care locuia singură. La început, membrii familiei au crezut că a fost moarte naturală și au anunțat medicul de familie, iar apoi s-au pregătit de înmormântare. Doctorul a constatat însă că moartea a fost violentă și a anunțat poliția. În urma necropsiei, s-a constatat că femeia a murit în urma unei axfixii mecanice, și, înainte de moarte, a fost violată. Cercetările polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale au fost îngreunate de faptul că multe probe de la fața locului au fost distruse cu ocazia curățeniei făcute de familie, astfel că zecile de ore de audieri și verificări ale politiștilor nu au dus nici un rezultat în descoperirea făptașului. După 3 luni, la începutul lui decembrie 2017, un tânăr de 19 ani din comună s-a prezentat la Poliție și a spus că a fost autorul violului și crimei. Ioan Marian Dodu a povestit anchetatorilor, cu lux de amănunte, cum a pătruns în casă, a imobilizat-o și, pentru ca să nu țipe, i-a acoperit capul cu o haină, după care a violat-o. După consumarea faptei, tânărul a constatat că femeia nu mai mișca și, speriat, a fugit. Criminalul a declarat judecătorilor că s-a predat pentru că avea mustrîri de conștiință care nu îl lăsau să doarmă noaptea.

Mustrările nu l-au oprit însă să ceară judecătorilor să fie lăsat familie, în arest la domiciliu, în locul arestării preventive, propusă de procurori. Pe parcursul procesului, tânărul violator ucigaș a cerut în mai mute rânduri înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, și chiar eliberarea, sub control judiciar. Deși putea, tânărul a decis să nu aleagă calea procedurii simplificate, prin recunoașterea vinovăției, chiar dacă așa ar fi beneficiat de o reducere a pedepsei. Mai mult, el a solicitat efectuarea mai multor expertize și audieri de martori, pentru a dovedi că moartea femeii a fost un accident. Luând în considerare toate probele administrate, la începutul lui februarie, Tribunalul Vaslui a decis condamnarea sa la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de omor, și alți 10 ani de închisoare pentru viol și încă 2 ani, pentru violare de domiciliu. Contopind pedepsele, conform normelor legale în vigoare, a rezultat o pedeapsă totală de 24 de ani.

Sperând la o pedeapsă mai mică pentru că instanța superioară va ține cont că s-a predat singur, Ioan Marian Dodu a contestat prima sentință la Curtea de Apel Iași. Apelul ucigașului violator cu conștiință a fost însă respins ca nefondat. Nu a reușit decât să adauge alți 200 de lei la datoria față de Ministerul Justiției, notă care era de 12.300 lei, sumă reprezentând cheltuieli judiciare, din care aproape jumătate contravaloarea expertizei medicale și ADN, din timpul urmăririi penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here