Doar jumătate din cele 32 sisteme de canalizate din județul Vaslui funcționează

0

Doar jumătate din cele 32 de sisteme de canalizare din județ sunt în prezent funcționale. Asta din cauza numărului prea mic de gospodări care au dorit să se racordeze la rețea în multe comune.

Într-o analiză a Administrației Bazinale de Apă “Prut-Bârlad” Iași se arată că, din cele 32 de sisteme de canalizare existente la nivelul județului Vaslui, doar 15 sunt complet funcționale, adică mai puțin de jumătate. Astfel, investițiile de milioane de euro în aceste rețele din ultimii ani se dovedesc de multe ori inutile în lipsa gospodarilor din mediul rural vasluian care să dorească să se racordeze.

Autoritățile locale au explicat situația prin numărului mic de gospodării racordate la rețele, ceea ce a făcut imposibilă funcționarea sistemului în întregul său, cu stațiile de epurare. În unele comune, primarii au căutat soluții de compromis și au început să colecteze apele uzate de la populație în bazine la capătul rețelelor pe care apoi, periodic, le transportă cu autovidanjele la stațiile epurare din municipii sau orașe, recent modernizate cu fonduri europene. Ei au fost însă sancționați de către autoritățile de resort.

“Inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad au aplicat patru sancțiuni pentru exploatarea necorespunzătoare a rețelelor de canalizare ori a stațiilor de epurare”, a declarat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al ABA “Prut-Bârlad”.

Printre comunele în care există rețele de canalizare dar stațiile de epurare nu funcționează din cauza numărului mic de gospodării racordate la reșea fugurează Alexandru Vlahuță, Banca, Costești, Fruntișeni, Oșești, Muntenii de Jos, și Vulturești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here