Martor în dosarul Albița, condamnat pentru mărturie mincinoasă

0

Magistrații Curții de Apel Iași au menținut condamnarea de un an și jumătate de închisoare cu suspendare a judecătorilor vasluieni pentru mărturie mincinoasă în cazul unuia dintre contrabandiștii de țigări. Ioan Anton, unul dintre “investigatori sub acoperire” din dosarul Albița II, care urma să demonstreze vinovăția lucrătorilor de frontieră acuzați de luare de mită, ajuns în fața judecătorilor a negat că ar fi plătit 50 de euro pentru a scăpa de controlul vamal, declarând că a păstrat banii.

Alături de alți “investigatori sub acoperire” puși să-i tenteze cu sume de bani pe lucrătorii de la Vama Albița ca să-i înregistreze luând banii, ieșeanul Ioan Anton era în fapt un transportator de mărfuri și persoane care de peste 9 ani opera pe ruta Chișinău – Milano. Mai mult, acesta își completa veniturile făcând contrabandă cu țigări pe care le ascundea printre bagajele călătorilor. El a declarat procurorilor DNA că, cu ocazia unei curse, ar fi strecurat 50 de euro între actele înmânate vameșilor pentru a scăpa de controlul vamal, la returnarea documentelor, banii dispărând. În plus, a susținut în timpul anchetei că darea de mită nu ar fi fost o practică singulară, în mai multe rânduri dând unor vameși sume simbolice, de 5 – 10 euro. În fața judecătorilor însă, Anton și-a schimbat complet declarația, susținând că nu a dat și nu i s-a cerut niciodată bani, iar sumele declarate că le-ar fi dat mită, le reținea pentru el, fără să spună nimănui…

În concluzie, procurorii DNA și-au acuzat “investigatorul sub acoperire” de mărturie mincinoasă, ba, mai mult, individul a început să fie cercetat și pentru comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări și alte produse supuse accizării. În februarie, pentru prima infracțiune, cea de mărturie mincinoasă, Ioan Anton a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării, sentință rămasă definitivă acum, după ce Curtea de Apel Iași a respins ca nefondată contestația formulată de contrabandistul mincinos.

Între timp, s-a dat o primă sentință și în dosarul Albița II, lucrătorii vamali și polițiștii de frontieră acuzați de luare de mită fiind condamnați la diverse pedepse, toate cu suspendare. Asta pentru că au fost achitați cu toții de cea mai importantă acuzație, cea de constituire de grup infracțional organizat, acuzație care, dacă ar fi putut fi dovedită de către procurorii DNA, le-ar fi putut aduce pedepse mult mai aspre, inclusiv cu închisoarea cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here