Colegiul Economic «Anghel Rugină» Vaslui, cel mai bun din țară

0

Toate cele trei școli vasluiene participante la Competiția Națională pentru obținerea Certificatului „Școala Europeană” ediția 2019 au primit acest certificat de prestigiu și au obținut punctaje excelente, între primele 12 din cele 135 unități școlare din țară. Mai mult, Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui a obținut cel mai mare punctaj, 196 de puncte, și premiul I, iar Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, cu 187 puncte acumulate, a fost pe poziția a III-a.

În perioada 1 – 6 aprilie a avut loc la Valiug, județul Caraș-Severin, evaluarea portofoliilor depuse de unitățile școlare din țară în cadrul Competiției Naționale pentru obținerea Certificatului „Școala Europeană”, ediția 2019. La această ediție au participat 135 unități școlare din țară, 87 fiind premiate și primind un astfel de certificat. Din județul Vaslui au candidat 3 licee: Colegiul Economic „Anghel Rugină” și Liceul „Ștefan Procopiu”, din Vaslui, și Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși. În urma evaluării portofoliilor de către o Comisie Națională numită de Ministerul Educației Naționale, în care județul Vaslui a fost reprezentat de prof. Landiana Mihnevici, inspector școlar pentru proiecte educaționale, toate cele 3 au obținut certificatul „Școală Europeană”, situându-se în primele 12. Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui a obținut cel mai mare punctaj, 196 puncte, Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui a câștigat locul III, iar Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși s-a clasat pe locul X, cu 173 punte.

Și anul trecut toate cele 6 școli participante s-au clasat între primele 20 de participante, iar Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad a întrunit cel mai mare punctaj, locul I.

Aflată la a XVI-a ediție, inițiativa Ministerului Educației Naționale se bucură de recunoaștere. La cele 16 ediții, începând cu 2004, au participat 2.036 de școli din toate județele, iar 862 au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”. Competiția se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene în domeniul educației și formării profesionale.

Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, a rezultatelor elevilor, examene naționale, olimpiade și concursuri școlare, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra calității educației, culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui a obținut acest titlu pentru a șasea oară consecutiv, participând cu succes încă de la prima ediție. Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui este la al patrulea astfel de certificat, iar Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși a câștigat chiar prima sa participare.

“Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar, la creșterea calității educației și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide. Faptul că an de an unitățile de învățământ vasluiene participă cu succes și, mai mult, rezultatele sunt unele remarcabile chiar în comparație cu unități din centre universitare de prestigiu, reflectă faptul că în județul nostru se face un învățământ de calitate, lucru confirmat și de rezultatele excelente obținute la concursurile și olimpiadele naționale de către elevii noștri”, a spus Gabirela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here