Bugetul Vasluiului, afectat de creşterea salariului minim

0

Un milion de lei în plus trebuie să aloce municipalitatea vasluiană în acest an pentru acoperirea cheltuielilor datorate creşterii salariului minim în construcţii doar pentru 5 proiecte aproape finalizate.

La începutul lui 2019 a intrat în vigoare OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, măsuri între care se află şi creşterea, la 3.000 de lei, a salariului minim în construcţii. Cum era de aşteptat, majorarea salarială a avut impact şi asupra costului cu manopera pentru realizarea unor obiective de interes public. Diferenţa de costuri, la care se adaugă şi plata cotei aferente catre Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru valorile respective trebuie acoperită din bugetul local. Numai în cazul a cinci investiţii derulate de municipalitatea vasluiană, sumele se ridică la un milion de lei, 3,7% din totalul investiţiilor.

Cea mai mare cheltuială suplimentară, 800.000 lei, este la proiectul “Amenajare platformă Bazar şi târg auto”, în valoare de 21,5 milioane, care trebuie să fie gata în septembrie. Şi pentru finalizarea lucrărilor de sistematizare pe verticală şi reabilitare a elementelor arhitecturale dintre străzile Costache Negri şi Huşului, majorarea salariilor va scoate suplimentar din bugetul primăriei 150.000 lei.

Sume mai mici, în funcţie de stadiul de execuţie a lucrărilor, urmează a fi alocate pentru alte trei proiecte, care ar urma să fie finalizate cât de curând. Astfel, reasfaltarea unor străzi din cartierul Gară IV va costa în plus 15.000 lei, faţă de cei 2,118 milioane lei, alocaţi iniţial, iar schimbarea acoperişului Şcolii Gimnaziale “Constantin Motaş” va costa 335.000 lei, faţă de 325.000 lei. În cazul schimbării acoperişurilor clădirii principale şi a sălii de sport a Liceului “Emil Racoviţă”, bugetul primăriei trebuind să acopere o suplimentare de 25.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here