Dreptate după 6 ani pentru victimele unui accident

0

Ionel Iftemi, cel care în septembrie 2013, conducând beat, a provocat un accident de circulație soldat cu două victime, frate și soră, și rănirea gravă a unui alt tânăr, a ajuns în sfârșit să plătească pentru faptele sale. Bărbatul, care mai avusese abateri la legea circulației, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.

În seara zilei de 18 septembrie 2018, un teribil accident rutier s-a produs pe raza comunei Perieni, pe drumul județean DJ 243. Un autoturism Dacia condus de Ionel Iftime și în care se mai aflau alte trei persoane a intrat în plin în remorca plină cu floarea soarelui a unui tractor agricol, aparținând Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Combaterea Solului Perieni, condus de Ioan Bîgu, care ieșise de pe un drum secundar. Impactul a fost atât de puternic, încât unul din ocupanții mașinii, Ionuț Parascanu, de 19 ani, a murit pe loc. Sora băiatului, Irina, de 24 de ani, a murit câteva minute mai târziu, în ciuda eforturilor medicilor de la spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad, unde a fost transportată. Prietenul fetei, Bogdan Vrabie, de 24 de ani, a suferit răni foarte grave, în special la cap, dar și leziuni interne, fiind transportat de urgență la o clinică de specialitate din Iași, unde a fost supus la multe intervenții chirurgicale, atât pentru a i se îndepărta un cheag de sânge de pe creier, cât și pentru reconstrucție facială. Ionel Iftime a scăpat doar cu fractură de bazin. Cercetările de la fața locului au dat la iveală că șoferul Daciei era aproape de comă alcoolică. Iftime plecase în cursul zilei din Pogana împreună cu Ionuț Parascanu pentru a o aduce de la Bârlad pe sora băiatului și prietenul sâu, deși consumase băuturi alcoolice, iar în Bărlad, se pare, că ar fi mers la un bar, unde a continuat să bea. Cu toate că l-au văzut că e extrem de beat, cele trei victime au acceptat să se urce în mașină.

Inițial, șoferul utilajului agricol a susținut că, după ce ieșise de pe drumul secundar, ar fi tras pe dreapta, în afara carosabilului, așteptându-și rândul pentru a intra la descărcat marfa din remorcă. Polițiștii au susținut însă că nu ar fi acordat prioritate la intrarea pe drumul județean, și, în plus, remorca nu era semnalizată corespunzător, astfel că șoferului Daciei, chiar dacă ar fi fost treaz, i-ar fi fost greu, din cauza întunericului, să observe vehiculul și să evite accidentul. Cercetările au durat mai bine de 2 ani, și abia în decembrie 2016 dosarul în care tractoristul era acuzat de omor din culpă, iar șoferul beat Ionel Iftemi, de omor din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului a ajuns pe masa judecătorilor bârlădeni.

Iftemi a fost cercetat și judecat în libertate, după ce inițial Judecătoria Bârlad a admis propunerea formulată de procurori, de arestare preventivă, însă sentința a fost invalidată de Tribunalul Vaslui.

Procesul care a urmat a durat aproape 3 ani, abia în octombrie 2018 fiind dată prima sentință. Judecătorii bârlădeni au considerat că și tractoristul Bîgu are partea lui de vină în comiterea accidentului, și, drept consecință, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendarea executării sentinței, fiind stabilit un termen de supraveghere de 6 ani. ~n schimb, magistrații nu au avut milă față de șoferul amator de alcool, pe care l-au condamnat la executarea a 6 ani de închisoare pentru ucidere din culpă și a câte 1 an și 6 luni, pentru fiecare dintre celelalte două acuzații, pedepse care au fost contopite într-una singură, de 6 ani de închisoare. ~n schimb, Ifteme a scăpat să plătească orice daune morale familiilor victimelor, urmând a fi achitate de cele două societăți la care erau asigurate Dacia și tractorul, de Stațiunea de la Perieni, în calitate de parte responsabilă civilmente, și de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, fiecare câte 3.500 de euro pentru fiecare victimă.

Toate părțile implicate au apelat sentința Judecătoriei Bârlad, procesul fiind finalizat acum de Curtea de Apel Iași prin admiterea tuturor apelurilor, cu excepția celui a lui Bîgu, care a rămas cu pedeapsa neschimbată. ~n schimb, lui Ionel Iftime i s-a aprobat cererea de înlăturare din sentința apelată a condamnării de 1 an și 6 luni pentru comiterea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului.

Sentința fiind definitivă, Ionel Iftime a fost condus la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here