Comunele vasluiene mici, în grea suferință

0

Primăriile vasluiene ale comunelor mai mici duc o lipsă acută de fonduri, și asta la capitolul carecontează cel mai mult, cel de dezvoltare. Primarul din Fălciu spune că de abia funcionarea instituției este asigurată.

Cu cât sunt mai mici, cu atât problemele financiare cu care se confruntă sunt mai mari. Este demonstrația pe care o face primarul comunei vasluiene Fălciu despre unitățile administrativ-teritoriale din județ aflate sub media de locuitori.

Președinte al Asociațiilor Comunelor din România – Filiala Vaslui, Neculai Moraru spune că cele mai mari probleme financiare le au comunele mici cum sunt Dodești, Găgești sau Viișoara.

“În unele comune care au o suprafață agricolă mică și o populație mică sunt probleme, pentru că numărul de salariați îl au ca pentru o comună mai mare de 5 – 6.000 de locuitori. În condițiile acestea, se așteaptă o rectificare de buget care va fi în luna iulie sau când este planificat de Guvernul României și ar fi bine de analizat fiecare comună în parte. De exemplu, la o comună medie cum este Fălciu, bugetul este în așa fel dat și banii repartizați să îți asigure doar funcționarea și cât de cât să mai faci ceva. Nu mai vorbim de cofinanțare, de proiecte europene și guvernamentale unde trebuie o cotă de cofinanțare. Repet, pentru comunele mici lucrurile sunt complicate, deoarece posibilitățile financiare sunt limitate”, a declarat Moraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here