Zgura roșiatică din Parcul „Victor Ion Popa” Bârlad a fost înlocuită

0

Zgura roșiatică din parcul Centrului Cultural Istoric al Bârladului, detestată de toți bârlădenii și care se tranformă în mocirlă pe timpul ploilor, a fost înlocuită cu dale. Investiția are o valoare de peste 350.000 lei.

La începutul lui august 2012, după doi ani de lucrări, proiectul „Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Bârlad”, ce a presupus reabilitarea și consolidarea Muzeului „Vasile Pârvan” și a Teatrului „Victor Ion Popa” și reamenajarea parcului ce ține de cele două instituții, a fost finalizat și inaugurat. Investiția a fost co-finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe cu suma de 21.196.623 lei.

Odată cu reamenajarea din punct de vedere peisagistic a Parcului „Victor Ion Popa” au curs plângerile încă de la inaugurare. Aleile, care în prealabil erau betonate, au fost amenajate cu o zgură roșiatică ce, pe uscat, se prindea de încălțămintea trecătorilor, iar pe ploaie, se transforma într-o adevărată mocirlă ce devenea impracticabilă. Însă, fiind vorba despre un proiect finanțat în proporție de 98% de UE, niciun aspect al proiectului nu putea fi modificat timp de 5 ani.

Cum termenul a trecut din vara lui 2017, în septembrie 2018, consilierii locali și-au dat acordul în privința proiectului privind aprobarea documentației și indicatorilor tehnico-economici, precum și a execuției obiectivului de investiții „Modernizare alei zgură în Parcul «Victor Ion Popa» din Bârlad”. Potrivit proiectului de hotărâte votat la acel moment, investiția presupune pavarea aleilor cu pavele pietonale, montate pe un strat de cinci centimetri de nisip, pentru a crește calitatea căilor de circulație. Iar lucrările au început în prima săptămână din martie și au fost deja finalizate.

„La Parcul «Victor Ion Popa» este o investiție pe care am reușit să o realizăm cu fonduri de la bugetul local, iar lucrarea este terminată. Vorbim despre o investiție care a fost solicitată și așteptată de bârlădeni. Toată lumea știe că, în sezonul rece, primăvara și toamna târziu, nu mai aveam aleile bune pentru pietoni, așa că am fost nevoiți să intervenim. Vom mai interveni cu două mici investiții ce țin de parc, și anume cele două fântâni arteziene care nu au mai fost reabilitate de ani de zile. Asta și pentru a încheia procesul de reabilitare a parcului”, a declarat primarul Bârladului.

Zgura roșiatică a fost înlocuită cu pavele pietonale cu o grosime de 5 centimetri pe un pat de 4 centimetri de nisip, pe o suprafață de 3.790 de metri pătrați de alei cu zgură, respectiv pe o suprafață de 148 de metri pătrați de alei de asfalt. Au fost montate borduri cilindrice pe o lungime de 120 metri liniari, au fost repoziționate cele 75 de bănci și cele 50 de coșuri de gunoi din incinta parcului.

Valoarea proiectului este de 354.939 lei cu TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here