Patru cazuri de căpușe confirmate în județul Vaslui

0

În județul Vaslui au apărut deja patru cazuri de îmbolnăviri cu Boala Lyme, boală gravă, transmisă prin înțepăturile de căpușă. În acest an, 16 vasluieni s-au prezentat la medicul de familie sau spitale după ce au fost mușcați de insecta parazită. În 4 cazuri, boala a fost confirmată, pacienții fiind internați pentru a primi îngrijirile medicale necesare, iar alte 3 cazuri sunt în evaluare.

Căpușele sunt insecte parazite ce populează suprafața corpului, majoritatea găsindu-se pe pielea mamiferelor, păsărilor și, mai rar, a reptilelor. Pot ajunge pe pielea omului prin contact cu animale parazitate de aceste insecte și expunând suprafețele dezgolite ale corpului, în iarbă. Nu toate transmit însă boli, însă unele dintre aceste insecte reprezintă principalul vector al Bolii Lyme, boală foarte gravă, care poate afecta organele interne și poate duce chiar la paralizie sau la un tip particular de meningoencefalită.

La nivelul județului Vaslui, în acest an, până la 10 iulie, au fost deja semnalate 16 cazuri de posibile îmbolnăviri cu Boala Lyme, 13 probe fiind trimise spre analiză la Iași, alte 3 cazuri fiind încă în evaluare. Din cele 13 probe verificate, în 4 cazuri a fost confirmată existența bolii, pacienții fiind internați în vederea adminstrării tratamentului medical necesar, alte 9 cazuri fiiind infirmate.

Situația este mai bună decât anul trecut, când, în aceeași perioadă, din 12 cazuri de suspiciuni de îmbolnăvire, 6 cazuri au fost confirmate. Asta se explică prin desele perioade ploioase din acest an, care au împiedicat populația să iasă la iarbă verde ori să practice alte activitîți în aer liber.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a recomandat populației ca, în astfel de ocazii, să poarte haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschise și pantofi sport deschiși la culoare, fără orificii sau decupaje.

“Căpușele trebuie îndepărtate de pe suprafața corpului imediat ce sunt descoperite, astfel reducându-se riscul apariiei unor infecții tegumentare ca și cel de transmitere al unor boli infecțioase. De asemenea, se recomandă prezentarea de urgență la medicul specialist. Boala Lyme se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, apărută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii”, a explicat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here